Porcelanowe naczynia zachwycają nas swoim urokiem – uwielbiamy je na naszych stołach i nic ich nie zastąpi. Porcelanę, ten niezwykły materiał ceramiczny, „wynaleziono” w Chinach w pierwszej połowie VII wieku naszej ery. Nazwy porcelana najprawdopodobniej po raz pierwszy użył Marco Polo - zarówno do określenia wyrobów chińskiej sztuki garncarskiej, jak i muszli ślimaków kauri, które w ówczesnych Chinach służyły jako bilon. W tamtych czasach w Europie niewiele jeszcze wiedziano o wytwarzaniu porcelany – Marco Polo był przekonany, że Chińczycy używają do tego celu skorupek nieznanego Europejczykom ślimaka.
Tymczasem porcelana wytwarzana jest z kaolinu, kwarcu i skalenia. Kaolin to inaczej glinka porcelanowa – skała osadowa o białym, szarawym, żółtawym lub błękitnawym zabarwieniu. Dzięki kaolinowi masa porcelanowa jest plastyczna i ogniotrwała. Kwarc z kolei to minerał występujący w przyrodzie najczęściej w formie bezbarwnych, białych, szarych, żółtych, pomarańczowych, różowych, brązowo-purpurowych, fioletowych, zielonych lub czarnych (rzadko niebieskich) kryształów. Natomiast skalenie, zwane również szpatem polnym, to najpospolitsze w skorupie ziemskiej minerały. Kwarc i skalenie pełnią w przypadku porcelany rolę tzw. środków schudzających, czyli obniżają giętkość wyrobów, minimalizują kurczenie się podczas wypalania i suszenia oraz pełnią funkcję tzw. topników. Wszystkie surowce potrzebne do wyprodukowania porcelany muszą być czyste - przede wszystkim nie mogą zawierać żelaza.
Generalnie porcelanę możemy podzielić na miękką (niem.: Weichporcellan, fr.: pâte tendre, ang.: soft-paste) i twardą (fr.: pâte dure, ang.: hard-paste). Porcelana chińska jest najczęściej porcelaną miękką, a porcelana europejska – porcelaną twardą, jednak oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły. Czym różnią się te dwa rodzaje porcelany? Przede wszystkim zawartością kaolinu. Porcelana miękka ma niewielką zawartość glinki porcelanowej i z tego powodu wypalana jest w niższych temperaturach (1280°C - 1320°C) niż porcelana twarda (1350°C - 1460°C). Proporcje składników dla tych dwóch odmian porcelany są następujące:
- porcelana miękka to 25 – 40 % kaolinu, 30 – 35 % kwarcu i 25 – 40 % skalenia
- porcelana twarda to 40 – 60 % kaolinu, 20 – 30 % kwarcu i 20 – 30 % skalenia
Przykładowo, stosunek kaolinu, kwarcu i skalenia w przypadku porcelany miękkiej może wynosić 25:45:30, a dla porcelany twardej – 50:25:25.
Szczególnym rodzajem porcelany miękkiej jest porcelana kostna, zwana również Bone China. Skład tej odmiany porcelany został opracowany przez Anglików w drugiej połowie XVIII wieku. Do produkcji porcelany kostnej nie używa się kwarcu – zastąpiono go spopielonymi kośćmi bydła. Kaolin, skaleń i popiół kostny w proporcjach 1:1:2 pozwalają na wyprodukowanie przepięknych naczyń, które wyróżniają się cieńszymi ściankami, dużą transparentnością pod światło oraz odpornością na urazy mechaniczne. Porcelana kostna ma barwę – w zależności od technik produkcyjnych – od śnieżnobiałej, poprzez jasno kremowy odcień kości słoniowej aż do ciepły, prawie beżowy kolor. Porcelana Bone China zrewolucjonizowała europejski rynek na przełomie XVIII i XIX wieku – od tamtego czasu rozpoczęto produkcję porcelany również na naszym kontynencie, a nie, jak wcześniej, jedynie sprowadzano ją z Chin. Porcelanę kostną produkuje się również współcześnie – i uważana jest ona za wyrób ekskluzywny. W ofercie naszego sklepu znajduje się wiele pięknych naczyń wykonanych z tego szlachetnego materiału.
Bez względu na rodzaj porcelany, niczym nie da się jej zastąpić na naszym stole :) Uwielbiamy starannie wykonane, delikatne naczynia, które podkreślają wyjątkowość chwil spędzanych przy stole w gronie najbliższych. Towarzyszą nam one zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje – podczas świąt, rocznic, urodzin i wielu, wielu innych okazji. Współczesna porcelana jest nie tylko piękna, ale i solidna – bardzo często można myć ją w zmywarkach czy używać w kuchenkach mikrofalowych. I taką porcelanę znajdziecie w ofercie naszego sklepu :)