Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się w XVI wieku. Kawa - uwielbiana przez smakoszy, niezmiennie cieszy się opinią jednego z najpopularniejszych i jednocześnie najbardziej tradycyjnych napojów.
Jak zaparzyć przepyszną kawę, która zachwyci naszych gości? Czym różni się kawa po turecku od kawy z ekspresu ciśnieniowego? Jak znaleźć odpowiedni sprzęt do parzenia oraz najpiękniejsze filiżanki do kawy? Przeczytaj najważniejsze informacje na ten temat.
Po turecku, ciśnieniowo, a może „zalewajka”?
Wbrew pozorom nie trzeba być wysoce wykwalifikowanym baristą, by przygotowywać kawę, która zachwyci gości. Warto jednak znać różnice pomiędzy sposobami zaparzania tego czarnego napoju.
- Kawa po turecku. Jeśli myślisz, że mowa tu o kawie zalewanej wrzątkiem w szklance, jesteś w dużym błędzie. Zmielone ziarna kawy należy wymieszać z cukrem i wsypać do specjalnego naczynia zwanego tygielkiem. Następnie trzeba kilkakrotnie podgrzewać i studzić napój, a w końcu przelać go do małych filiżanek.
- Kawa z ekspresu ciśnieniowego. Spotykane we wszystkich dobrych kawiarniach, ekspresy ciśnieniowe używa się do zaparzania espresso, które później stanowi podstawę do tworzenia kawy macchiato, cappuccino czy americano. Jeśli planujesz zakup takiego sprzętu, pamiętaj także o wybraniu odpowiednich filiżanek do espresso.
- „Zalewajka”. To nic innego jak najzwyczajniej w świecie zalewane gorącą wodą zmielone ziarna kawy. Taki sposób jest jednak zdecydowanie odradzany przez specjalistów, ponieważ zbyt długi kontakt wody ze zmieloną kawą powoduje wytrącanie się sporo szkodliwych dla zdrowia substancji.
Wybieramy najlepsze filiżanki do kawy
Wiesz już, jak zaparzać ulubiony napój – teraz czas wybrać piękne filiżanki. Do espresso, czyli te najmniejsze, powinna posiadać każda pani domu. Dopasuj naczynia do wystroju swojego wnętrza. Na przykład, jeśli salon czy kuchnia jest utrzymana w stonowanych kolorach, postaw na porcelanę z delikatnym kwiatowym wzorkiem.
Jeśli natomiast szukasz czegoś bardziej odważnego, wybierz filiżanki do kawy w mocnych, wesołych barwach.