Większość z nas na widok kilkunastu sztućców ustawionych przy talerzu reaguje gęsią skórką na całym ciele. A poprawne jedzenie potraw nie jest wcale trudne, wystarczy zaznajomić się z kilkoma zasadami.
Jak jeść przystawki?
Przyjętą regułą i dla większości oczywistą jest to, że do sałatki używamy tylko widelca. Wspomaganie się nożem jest zabronione. Poza tym lepiej coś zostawić na talerzu, niż niekulturalnie zjeść wszystko. Jajka jemy wyłącznie widelcem, to samo dotyczy pasztetów. Śledzie i rolmopsy kroimy nożem i wkładamy do ust nabite na widelec. Połykanie dużych kawałków rolmopsów jest wyjątkowo w złym guście. Do oliwek zawsze podane powinny być specjalne szpikulce, którymi nakłuwamy oliwkę i wkładamy ją do ust. Może się zdarzyć tak, że oliwka będzie miała w środku pestkę. Należy ją subtelnie wypluć w dłoń i odłożyć na talerzyk. Podane szynki nie należy układać na kawałek chleba. Zdecydowanie lepiej wygląda jeśli szynkę położymy na talerzu i pokroimy ją nożem, przytrzymując widelcem. Coraz częściej pojawiające się na naszych stołach szparagi jemy nożem i widelcem, zaczynając od główki, a końcówki pozostawiamy na talerzu.
Zjedzenie zupy – nic trudnego!
Poprawna konsumpcja zupy wcale nie jest trudna. Należy jednak zapamiętać kilka zasad. Nigdy nie można przechylać talerza, aby zjeść do końca. Lepiej zostawić troszkę na dnie, niż tańczyć z talerzem po stole. Łyżkę należy napełniać tylko do połowy, a do ust wkładać ją czubkiem. Widelcem możemy pokroić grzanki oraz makaron. Nie należy nabierać zbyt dużo makaronu, zwisające nitki z łyżki nie są przyjemnym widokiem. W górę możemy podnieść jedynie filiżankę z zupą. Wszystkie inne naczynia, w którym zostanie nam ona podana powinny na stałe pozostawać na stole. Barszcz jemy łyżką, natomiast krokieta widelcem, nie powinniśmy używać przy tym noża.
Główne danie – cierpliwości!
W głównych daniach najmniej problemów z sposobem jedzenia sprawiają wszelkiego rodzaju kotlety. Używamy przy tym noża i widelca, zero wyższej filozofii. Natomiast w przypadku drobiu z kośćmi jest większe zamieszanie. Na początku należy palcami w lewej dłoni przytrzymać kość a widelcem trzymanym w prawej dłoni ściągać mięso. Kiedy odrywanie mięsa od kości będzie już niemożliwe należy wziąć kość w obie dłonie i obgryźć mięso. Do drobiu powinna być podana miseczka z wodą oraz serwetka. Po zjedzeniu palce należy w niej opłukać. Taki sposób jedzenia dotyczy również żeberek i wszelkich mięs z kością.
Systematyczne korzystanie z tych wskazówek wejdzie nam w krew, a poprawne jedzenie będzie dla nas łatwością. Choć jest to zadanie wymagające to od tej chwili jedzenie wszelkich potraw już nigdy nie będzie takie samo.