Foremki do pieczenia – rodzaje
Wyróżniamy kilka rodzajów foremek do pieczenia, które różnią się nie tylko kształtami, przeznaczeniem, ale przede wszystkim materiałem, z jakiego zostały wykonane.
Formy do pieczenia ze względu na materiał wykonania dzielimy na:
• Foremki metalowe – najbardziej powszechne i znane formy, które pamiętają nasze babcie. Są tanie, ale też niezbyt trwałe – rdzewieją i mogą ulec odkształceniu. Zanim włożymy do nich ciasto czy pieczeń, musimy je wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, aby zapobiec przywieraniu.
• Foremki teflonowe – udoskonalona wersja foremek metalowych. Ciasto po upieczeniu zdecydowanie lepiej od nich odchodzi, a przywieranie jest rzadsze, nawet, jeśli zapomnimy o wysmarowaniu tłuszczem.
• Foremki silikonowe – przeżywają od kilku lat istny boom. Są dołączane do magazynów kulinarnych, dostępne również we wszystkich sklepach z akcesoriami kuchennymi. Mają różne kształty i nadają się zarówno do pieczenia ciasteczek, jak i ciast o fantazyjnych kształtach. Ich zaletą jest fakt, że każde ciasto idealnie od nich odchodzi – nie potrzeba ani papieru do pieczenia, ani tłuszczu – wszystko dzięki elastyczności. Są też trwałe – można je wyginać we wszystkie strony, a i tak się nie odkształcą.
• Foremki jednorazowe – wykonane z papieru lub aluminium, sprawdzają się przede wszystkim przy pieczeniu muffinek.
• Foremki ceramiczne i szklane – przydają się w przypadku przygotowywania nie tylko ciast, ale też całych dań – zapiekanek, lasagne, mięs, czy też deserów typu creme brulee.
Jaką foremkę do pieczenia wybrać?
Warto mieć kilka form do pieczenia i przetestować je. Może okazać się, że dobrej jakości forma metalowa w niczym nie ustępuje foremce silikonowej i odwrotnie. Pamiętajmy, że forma, formie nierówna i jakość materiału determinuje to, czy ciasto przywrze do niej czy też nie. Oprócz tradycyjnych kształtów form, warto mieć również silikonowe czy też teflonowe formy do muffinek, ceramiczną formę do tart oraz naczynia żaroodporne, głównie do przygotowywania mięs i zapiekanek.
Polecamy: formy do pieczenia