Istnieje wiele rodzajów kieliszków dlatego czasem dla niektórych sporym kłopotem jest wybór odpowiedniego szkła do wina. Eleganckie szkło jest ważnym elementem domowego barku i każdego udanego przyjęcia, jednak poza wrażeniami estetycznymi jego podstawowym zadaniem jest wydobycie właściwego smaku i odpowiednich właściwości serwowanych trunków. Dziś postaramy się doradzić jak wybrać odpowiednie kieliszki do wina i pokrótce opowiedzieć jakie zadania mają spełniać:
1. Kieliszek do czerwonego wina – duży kieliszek z cienkiego szkła z pękatą czaszą, zwężającą się delikatnie ku górze. Mogą mieć długą cienką nóżkę lub grubszą i krótszą. Szkło powinno być przezroczyste aby można było ocenić kolor wina. Czerwone wina są bardzo aromatyczne, więc szeroki kielich pozwala im swobodnie oddychać, a cały aromat kumulowany jest ku zwężonej górze. Zwężany brzeg naczynia zapobiega również zbyt szybkiemu zwietrzeniu wina. W zależności od rodzaju czerwonego wina kieliszek możemy trzymać za nóżkę (wtedy wino utrzymuje temperaturę) lub za czarkę (wtedy wino się ogrzewa i uwalnia aromaty). Większe kieliszki napełniamy do 1/3 objętości, tak aby można było nim swobodnie zakręcić. W przypadku mniejszych objętościowo czarek, kieliszek możemy napełnić do 2/3 objętości.
2. Kieliszek do białego wina – jest podobny do kieliszka do wina czerwonego, jest jednak dużo mniejszy i smuklejszy. Powinien być wykonany z przezroczystego szkła i posiadać długą nóżkę. Lżejsze białe wina można serwować w bardziej smukłych kieliszkach natomiast cięższe trunki wymagają nieco bardziej bulwiastej czarki. Ich lekko zwężone ujście pozwala na przejście aromatów wprost do nosa podczas degustowania wina. Białe wino należy podawać schłodzone, więc kieliszek również powinien być trzymany za nóżkę aby dodatkowo nie ogrzać trunku. Wina takie zwykle nalewamy do połowy objętości kieliszka lub nieco powyżej połowy. Zwykle podaje się je po posiłku.
3. Kieliszek do szampana i win musujących – jest to bardzo smukły i wąski kieliszek, z cienkiego przezroczystego szkła, często zwężany ku górze. Jego formę nazywa się często fletem. Taki kieliszek zapobiega szybkiemu wygazowaniu a dodatkowo pozwala cieszyć oko pięknie wędrującymi ku górze bąbelkami. Szampana serwujemy schłodzonego więc kieliszki te powinny posiadać na tyle długą nóżkę, aby swobodnie chwytać za nią naczynie, tym samym nie podgrzewając zawartości samej czarki. Szampana nalewamy do 3/4 wysokości kieliszków.
4. Kieliszek do Martini – Martini co prawda nie jest winem tylko wermutem, jednak podobnie jak wino wymaga odpowiedniej oprawy. Kieliszki te coraz częściej stoją w naszych domach zaraz obok kieliszków do wina. Kieliszek do Martini zwykle jest wykonany z cienkiego, przezroczystego szkła. Posiada charakterystyczną formę odwróconego trójkąta, która pięknie eksponuje trunek. Wermut możemy pić samodzielnie z oliwką lub plasterkiem cytryny, albo w formie drinka. Należy go podawać schłodzonego, dlatego też pijemy trzymając kieliszek za nóżkę. Kieliszek do Martini w zależności od upodobań napełniamy do połowy lub więcej, jednak nie wyżej niż do ok. 0,5 cm od górnej krawędzi.