Produkty marki Skeppshult wykonane są wyłącznie z
naturalnych, przyjaznych dla środowiska składników, co jest alternatywą dla
masowo produkowanych aluminiowych patelni. Żeliwo wytrzymuje bardzo wysokie
temperatury. Dno patelni jest delikatnie wklęsłe, co z kolei zapobiega
deformacjom podczas traktowania jej wysoką temperaturą.
Forma do pieczenia ciast, zapiekanek, lasagne
Specjalnie wyprofilowany kształt z wysokimi krawędziami
idealnie nadaje się do przygotowania lasagne.
Produkt pochodzi z kolekcji id;Ernst®
Wymiary: 24 x 15,5 cm
- powierzchni do smażenia 20 x 12 cm
Wysokość: ok. 6 cm
Waga: ok. 2 kg
Nie można myć w zmywarce
Może być używana w piekarniku.
Produkty marki Skeppshult są impregnowane olejem
rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza
to, że są one gotowe do użycia. Należy je jedynie opłukać bieżącą ciepłą wodą w
celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić
się podczas np. transportu lub magazynowania.
Ponadto produkty marki Skeppshult są produkowane wyłącznie
z naturalnych składników, czego skutkiem są dwie podstawowe zalety wynikające z
tego faktu:
-po pierwsze, powierzchnia naczynia jest jedynie
impregnowana, a nie powlekana lub emaliowana. Naczynie jest zatem naturalnie
wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. Podczas
użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw
wzbogacając ich skład;
-po drugie, impregnowany olej zapobiega przywieraniu
potraw. Użycie naczynia wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się
coraz bardziej odporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej używana
w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej
powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu naczynia.
Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem marki
Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Z pewnością ogranicza ona
możliwości manualne, ale ma również swoje zalety. Każde naczynie marki
Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zapewnia to równoległy rozkład
ciepła podczas nagrzewania oraz zapobiega ochładzaniu się patelni podczas
dodawania żywności. Innym aspektem jest odporność żeliwnych produktów na wysokie
temperatury: dno patelni jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak
charakterystycznemu dla patelni o cienkim dnie np. teflonowych. Wszystkie
naczynia marki Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym
indukcyjnych.
Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich
wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.
PIELĘGNACJA
Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda
bez detergentów. Najlepiej jest czyścić patelnię, gdy jest jeszcze ciepła. Po
umyciu dokładnie osusz naczynie – umieszczenie jej na gorącym palniku jest dobrą
metodą osuszania.
Jeśli patelnia nie będzie całkowicie sucha, mogą pojawić
się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni naczynia brązowy kolor
lub jakikolwiek inny kolor odbiegający od standardowej barwy żeliwa, może to
oznaczać, że naczynie zostało umyte w niewystarczająco dokładny sposób. W takiej
sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna
naczynia i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w
wysokiej temperaturze przez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól,
która została po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym
ręcznikiem. Produkt będzie miał teraz szarą barwę, a ten kolor sugeruje, że
należy zaimpregnować naczynie olejem.
Aby to zrobić nalej niewielką ilość oleju rzepakowego do
suchego naczynia, a następnie rozgrzej naczynie do wysokiej temperatury.
Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po
około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno mieć kolor czarny co
oznacza, że jest ponownie gotowe do użycia.